Sosyal Medya

Makale

ÇÖZÜM SÜRECİ BUZDOLABINDA-4:

Ey Ä°man Edenler! Kavmiyetçilik AteÅŸini Söndürün
GiriÅŸ
Kadife Darbecilerin gerçekleÅŸtirdiÄŸi Suruç provokasyonun hemen arkasından devletin, PKK ve İŞİD’e karşı baÅŸlattığı operasyonlarla Türkiye, yeni bir sürece girmiÅŸtir. Bu süreçte, PKK, kır ve ÅŸehir gerilla taktikleri uygulayarak hemen hemen her gün ya bir polisi ya da bir askeri ÅŸehit etmektedir. Son bir hafta içerisinde DaÄŸlıca’da 16 asker, IÄŸdır’da 13 polis ÅŸehit edilmiÅŸtir. Bu son olaylar, Türkiye’yi ayaÄŸa kaldırmış, öfkeli kalabalıklar, PKK ve HDP’yi sokak eylemleri ile protesto etmektedir. Maksadı aÅŸan ve kavmiyetçilik ateÅŸini alevlendirecek olaylar vuku bulmaktadır. 
Kavmiyetçilik sosyal bir hastalıktır. Bu dünyada sürünmeyi, yatalak hasta olmayı; öteki dünyada da ağır cezayı gerektiren sosyal bir hastalık. Yanı her iki dünyada da sahibine bedel ödettiren bir sosyal hastalık. Burada bu konu ele alınacaktır.
Kavmiyetçilik, Irkçılık 
Geçen yazıda akrabayı, soyu, kavmi sevmenin, onlara yardım etmenin ve dua etmenin meÅŸru olduÄŸunu ve bunları yapmanın teÅŸvik edildiÄŸini Kur’an ve Sünnet çerçevesinde ele alıp incelemiÅŸtik. Bunlar, meÅŸru olduÄŸuna göre kavmiyetçiliÄŸi, ırkçılığı nasıl anlayacak ve deÄŸerlendireceÄŸiz? 
EÅŸler arasına konulan sevgi ve merhamet, nasıl Allah’ın ayeti ise akraba, kabile ve kavmin bireyleri arasındaki sevgi ve merhamet de, Allah’ın bir ayetidir. Sorun sevgi, merhamet ve ÅŸefkatin olmasında deÄŸildir. Sorun, kavme ya da soya olan sevginin, bir tutku ve ÅŸehvet boyutuna ulaÅŸması ile bir baÅŸka kavmin, soyun hakkının, hukukunun çiÄŸnenmesi, adaletin ortadan kalkması ve zulmün icra ediliyor olmasıdır. 
Asabiye konusu Hz. Peygambere sorulmuÅŸtur. Hz. Peygamberin verdiÄŸi cevap, “asabiye”, sevgi ve zulüm arasındaki iliÅŸkiyi ortaya koyarak asabiyeden ne anlaşılması gerektiÄŸine açıklık getirmiÅŸtir:
 “Vâsile Ä°bnu’l-Eskâ: “Ey Allah’ın Resulü dedim, kiÅŸinin kavmini sevmesi, (merdud olan) asabiye midir?”
“Hayır buyurdular, asabiye, kiÅŸinin zulümde kavmine yardımcı olmasıdır.” (1)
 Hz. Ä°brahim, soyundan da peygamber gelmesi için dua yaptığında, Allah’ın verdiÄŸi cevapta, «Zalimler benim ahdime eriÅŸemez» denmiÅŸ olması (2 Bakara 
124), kavmiyetçiliÄŸin gizli ÅŸifresinin, bir baÅŸka kavme zulüm yapmak olduÄŸunu ortaya koymaktadır.
Kavmiyetçilik ile zulüm arasındaki bu iliÅŸkiyi, Hz. Musa’nın kavga yapan 
taraflar arasında haklı ile haksızı ayırt etmeden, herhangi bir sorgulama yapmadan, kendi kavminden olana yardım etmiÅŸ olmasında da görmekteyiz (28 Kasas 15-19). Bu ayetlerde geçen Hz. Musa’nın “Bu ÅŸeytanın iÅŸindendir”, “ben kendi nefsime zulmettim”, “suçlu- günahkârlara destekçi olmayacağım” demiÅŸ olmasının sebebi, kavga eden taraflardan haklı haksız sorgulamasını, araÅŸtırmasını yapmadan, kendi kavminden olduÄŸu için birine sahip çıkmış olmasının yanlışlığını görüp piÅŸman olmuÅŸ olmasından dolayıdır. Keza ikinci gün kavminden olmayan bir baÅŸka ÅŸahsın Hz. Musa’ya “Sen yeryüzünde yalnızca bir zorba olmak istiyorsun, ıslah edicilerden olmak istemiyorsun.»” demiÅŸ olması da, Hz. Musa’nın sadece kavminden olduÄŸu için birine yardıma kalkmış olmasının, yanlışlığını ortaya koymuÅŸ olması baÄŸlamında deÄŸerlendirilmelidir. 
Kavmiyetçilik Cahili Bir DüÅŸünce ve Tavırdır
Milletin/Ümmetin dayanışmasını yıkıp birlik ve beraberliÄŸi parçaladığından dolayı kavmiyetçiliÄŸe neden olan her türlü tutum ve tavır, Ä°slam tarafından yasaklanmış ve cahili bir davranış olarak nitelendirilmiÅŸtir (2). Böyle bir dava güdenler, Müslümanların birlik ve beraberliÄŸini bozduÄŸundan dolayı Hz. Peygamber tarafından ‘bizden deÄŸildir’ denerek Ä°slam kültür ve medeniyetinin inÅŸa ettiÄŸi ümmettin/milletin/cemaatin dışına itilmiÅŸlerdir/itilmelidirler (3). 
 Kavmiyetçilik Ä°çin SavaÅŸanlar Allah Yolunda DeÄŸiller Ve Yerleri Cehennemdir
Bir mümin için soy, renk ve genetik yapı, bir ayırımcılık aracı olmadığına göre, bir kavmin bir baÅŸka kavme zulmetmesi, onun yaratılıştan kendisine bahÅŸedilmiÅŸ haklarını gasp etmesi ya da onun asimile edilmesi için mücadele etmesi ve gösteriÅŸ için mücadele etmesi, Allah’ın rızasına uygun olmayıp Allah yolunda bir eylem de deÄŸildir (4). Bu nedenle kavmiyetçilik için ölenler, cahiliye ölümü ile ölmüÅŸlerdir (5) ve mekânları cehennemdir; namaz kılıp oruç tutmuÅŸ olmaları, bu sonucu deÄŸiÅŸtirmemektedir (6).
Ä°slam bir taraftan akrabalık, soy bağının korunmasını isterken, diÄŸer taraftan da bunun, Ä°slam’ın deÄŸer sistemine zarar vermemesini de istemektedir. O nedenle Allah, Hz. Nuh’un ve Hz. Lut’un eÅŸlerini küfredenlere; Firavun’un karısını da, iman edenlere örnek olarak göstermektedir (66 Tahrim 10-11). 
Hz. Nuh bir baba olarak, oÄŸlunun tufanda kurtulabilmesi için Allah’a yalvarmıştır. Hz. Nuh’un iman etmemiÅŸ oÄŸlunun kurtuluÅŸu için Allah’a dua etmesi, Allah tarafından kınanmış olup oÄŸlu konusunda uyarılmıştır (11 Hud 46). Hz. Nuh’un öz oÄŸlu, seçtiÄŸi yoldan dolayı Hz. Nuh’un “ehli olmaktan” Allah tarafından çıkarılmıştır. Hz. Nuh’un uyarılmasında kullanılan ‘cahillerden olmayasın’ ifadesi ise, asabiye ile cahiliye arasında yukarıda ifade edilen iliÅŸkiyi kuvvetlendiren önemli bir delildir. 
Bir insana kan bağı olarak, sevgi olarak en yakın olan varlıklar, onun anne, babası ve çocukları, akrabası ve aÅŸiretidir. Ä°slam’a göre deÄŸer bağına zarar vermedikçe bu bağın korunup kollanması gereklidir. Ancak deÄŸer bağına zarar verme durumu varsa, anne babası da olsa, yapılması gereken tercih, deÄŸer sisteminin yanında yer almak olmalıdır. Bu keyfi bir tercih olmayıp bizzat Allah’ın takdir ettiÄŸi bir hükümdür (58 Mücadele 22; 9 Tevbe 23). 
Sonuç: Ey Ä°man edenler Unutmayın! Ahiret Var, Hesap var
PKK, El Kaide, İŞİD vb. örgütler taÅŸeron birer örgüt olup homojen deÄŸildir. PKK bünyesinde ABD, Ä°srail, Ä°ran, Suriye, Almanya, Fransa, Ä°ngiltere’nin ve belki de Türkiye’nin iÅŸ tuttuÄŸu deÄŸiÅŸik fraksiyonları barındırmaktadır. Türkiye’nin çözüm sürecinde muhatap aldığı PKK, bunlardan hangisidir ve bugün hangi PKK, cinayetlerine devam etmektedir? Arkasındaki güç kimdir? Öncelikle bu güç, deÅŸifre edilmeli ve iliÅŸkiler yeniden tanzim edilmelidir.
ABD’nin Irak operasyonu sonrasında Irak’ın Kuzeyinde bir Kürt devleti kurma isteÄŸine, Türkiye karşı çıkmıştı. Türkiye’nin bu tavrı karşısında OrtadoÄŸu eski istasyon ÅŸefi, CIA ajanı Graham Fuller, Türkiye’yi “hem GüneydoÄŸu’sunu kaybetmekle” ve hem de “Türkiye’nin her tarafında kanlı olaylar meydana gelmekle” tehdit etmiÅŸti. Bugün Türkiye, muhtemelen, Suriye’nin kuzeyinde oluÅŸturulmak istenen “Kürt Koridoru” denen oluÅŸuma karşı çıktığı için Fuller’in tehdidinde dile getirilen bir ortama doÄŸru sürüklenmektedir. Bir taraftan GüneydoÄŸu’da birçok bölgede “özerklik ilan edilmekte”; diÄŸer taraftan iÅŸlenen cinayetlerden dolayı Türkiye’nin her tarafında karşıt eylemler yapılmakta; binalar basılmakta, insanlar deÄŸiÅŸik vesilelerle dövülmektedir. Adeta kadife darbeci kadronun öngördüÄŸü “Kaostan Kaynaklanan Düzen” yaklaşımının uygulanacağı bir ortam hazırlanmak istenmektedir.
Bu süreçte eÄŸer gerekli tedbir alınmaz, birlik ve beraberlik saÄŸlanmazsa Türkiye, Irak-Suriye hattında olanların benzeri bir duruma sürüklenebilir. Bu süreci durduracak olan, kardeÅŸliÄŸi yeniden inÅŸa edecek olan, Türkiye’nin sistem sorununu çözecek olan, Dini hassasiyeti yüksek olan ÅŸuurlu Müslümanlardır. Åžuurlu Müslümanların ilk yapacağı iÅŸ, güzel bir dil, söylem geliÅŸtirerek ve güzel bir davranış ortaya koyarak Müslüman Türk ve Kürt Kavmiyetçilerini uyandırmak, girdikleri yanlış yoldan çekip almaktır. Kavimleri rencide edecek tarzda alay etmek, lakap takmak, fıkra anlatmak, nankörlükle suçlamak, hakaret etmek yangına benzin sıkmaktır. Bu tür tutum ve tavırlar, fasıklık ve zalimliktir (49 Hucurat 11). Ä°nsanları kavmiyetçilik bataklığına itmek ve kavmiyetçilik yapmak benzer birer suçtur. Bir Müslüman için fasıklık ve zalimlik, bedeli çok ağır olan iki kötü vasıftır. 
Bugün, PKK’nin yaptığı haince saldırılar karşısında, Kürt halkına, Kürt kardeÅŸlerimize cephe almak, sokak eylemlerinde iÅŸ yerlerini, parti binalarını ve derneklerini basmak, tahrip etmek hem insanı hem de Ä°slami deÄŸildir. Aynı zamanda stratejik bir tutum ve tavır da deÄŸildir. Kadife Darbeci Kadronun istediÄŸi, arzuladığı “Kaostan Kaynaklanan Düzen” teorisinin uygulanabilmesi için gerekli zeminin hazırlanmasından baÅŸka bir iÅŸe yaramayacaktır. 
Bugün, basiret ve feraset sahibi olma zamanıdır. Yaklaşık 1000 yıldır kader birliÄŸi yaptığımız, kanlarımızın karışıp bu toprakların tümünü suladığı, kız alıp kız verdiÄŸimiz, etle kemik olduÄŸumuz bir halkın (Türk ya da Kürt) çocuklarına karşı takınılacak tavır, sevgi, saygı ve kardeÅŸliktir. Bunun aksi tüm tutum, tavır ve davranışlar, kavmiyetçilik hastalığının dışa yansıması olup bedeli, hem bu dünyada hem de ahret hayatında helak olmaktır.
Bugün, Birr ve takva konusunda yardımlaÅŸmak, konuÅŸmak, bu yolda dayanışma içerisinde olmak zamanıdır (5 Maide 2; 58 Mücadele 9 ). 
Bugün, Türkiye’nin içine girdiÄŸi süreçte kendisini Müslüman olarak kabul eden, Allah’a ve Ahiret gününe iman eden herkesin, özellikle Müslüman Türk ve Kürt kardeÅŸlerimizin ortak takınacakları tavır, adalet ekseninde bir barış ortamının saÄŸlanması için duruÅŸ ortaya koymak, nemelazımcılığı terk etmek olmalıdır (49 Hucurat 9-10).
Ey İman edenler unutmayın!
“Hz. Peygamber (sas): Kim haksızlıkta kavmine yardım ederse, kuyuya düÅŸüp, kurtarılmak için (beyhude yere) kuyruÄŸundan çekilen deveye benzer.”
KAYNAKLAR
1- Ebu Davud, Edeb 121, (5519). 
2- Müslim, Cenâiz 9, hadis no: 934
3-Ebu Davud, Edeb, 121, 5121. H. Münavi, a.g.e., 5, 386).
4- Buharî, Cihad 15, Hums 10, Ä°lm 35, Tevhid 28; Müslim, Ä°mâret 149, (1904); Tirmizî, Fedâilu’l-Cihâd 16, (1646); Ebu Dâvud, Cihâd 26, (2517); Nesâî, Cihâd 21; Ä°bnu Mace, Cihâd 13, (2783).
5- Müslim, Ä°mâret 53, (1848); Nesâî, Tahrim 28, (7, 123); Ä°bnu Mâce, Fiten 7, (3948).
6- Hakim, Müstedrek, 4, 298.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.