Sosyal Medya

Makale

Birlikte Vazgeçme İradesi Gösterebilir miyiz?

Ramazan ayı boyunca Allah’ın rızası için beraberce helal olanı terk edip iÅŸtahını ve ÅŸehvetini gemlemek suretiyle toplumsal hayata barışı ve kardeÅŸçe paylaÅŸmayı hâkim kılanlar, acaba haramlardan da birlikte vazgeçebilme iradesini gösterebilirler mi? Bu konuda sahabenin hep beraber gerçekleÅŸtirdiÄŸi ‘haramı hayat dışı etme’ eylemi örnek alınmaya deÄŸerdir.

 

Ey Müminler! SarhoÅŸ edici her türlü içki, kumar ve ÅŸans oyunu, putlar, fal ve kısmet okları ÅŸeytan kaynaklı birer pisliktir. Bütün bunlardan uzak durun ki kurtuluÅŸa eresiniz Åžeytan, sarhoÅŸluk verici ÅŸeyler ve ÅŸans oyunları ile sadece aranıza düÅŸmanlık ve nefret sokmaya ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymaya çalışır. O halde, (artık) vazgeçtiniz deÄŸil mi? (Maide / 90- 91)

 

Enes bin Malik (r.a.) anlatıyor:“Ä°çkinin haram kılındığı gün Ebû Talha'nın evinde bulunuyor. TopluluÄŸa sakilik yapıyordum. Dağıttığım içkileri fedîh denilen hurma ve koruÄŸundan yapılmıştı. Ansızın bir çağırıcının sesi duyuldu. ‘Haberiniz olsun ki, içki haram kılınmıştır’ Medine sokaklarında (su gibi) içki akıp gidiyordu. Ebu Talha, bana, ‘çık da ÅŸu içkiyi dök!’ diye emretti. Ben de döktüm. Sahabeden bazıları da, ‘falan kiÅŸiler midelerinde içki bulunduÄŸu halde (Uhud) savaşında öldürüldüler’ diye üzülüyorlardı. Bu nedenle Maide 90, 91. ayetleri inmiÅŸti.” (Sahih-i Müslim)

 

Bir inanç temeli oluÅŸturulup fikrî hazırlık tamamlandıktan sonra bu ayetlerle içki kesin bir biçimde yasaklanmış ve bu haram etrafında kolektif ÅŸuur oluÅŸturma açısından insanlık tarihinde emsali görülmeyen baÅŸarılı bir sonuca ulaşılmıştır. Bu o kadar kesin bir vazgeçiÅŸ birlikteliÄŸidir ki Uhud’da ÅŸehit olanların bile bu haramı terk edemeden ölmüÅŸ olması bazı sahabeyi üzmüÅŸtür. Birlikte vazgeçilerek felaha ermenin simgesiyse, içkilerin herkesin ÅŸahitliÄŸinde sokaklara dökülmesidir.

 

Günümüzde içki bağımlıları psikiyatri servislerinde tedavi edilmektedir. Üstelik bu içkiyi sokaÄŸa dökenlerin bir kısmı imalatçı ve bir kısmı da satıcıdır. Kuran’ın hükmü gereÄŸi toplumun tüm katmanlarınca hayat dışı edilen içki, birlikte vazgeçme iradesinin bir duruÅŸa dönüÅŸmesidir. Ä°nsanların içkiyi önce kendi nefislerine yasaklamasıyla baÅŸlayan bu birlikte vazgeçiÅŸ ile ‘haramın’ devlet eliyle yasaklanması aynı ÅŸey deÄŸildir. Mesela 1929 yılında A.B.D. devleti emriyle yürütülen içki yasağı, büyük maddî harcamalara ve çok ağır cezalara raÄŸmen baÅŸarısızlıkla sonuçlanmıştır. Ä°nsanlar kurduklar gizli içki imalathanelerde bu yasağı delik deÅŸik etmiÅŸlerdir.

 

Kuran ile hükmetmeyi istikbal görenlerin haramdan vazgeçme birlikteliÄŸi bizce sürdürülebilir mi?

 

…Artık bundan böyle kime Rabbinden bir öÄŸüt gelir de faizden vazgeçerse, geçmiÅŸi kendisine, bu iÅŸi hakkındaki hüküm ise Allah'a aittir. Kim de faizden vazgeçmez, önce olduÄŸu gibi faiz almaya ve vermeye devam ederse, iÅŸte onlar Cehennemliktir, orada hep kalıcılardır. (Bakara / 275)

 

Kurtardığı bankalara hamd eden iktidarların veya  bankasının kapanması önlemek için diÄŸer bankalardan faizli kredi alın diye bağımlılarına fetvalar veren cemaatlerin de yardımıyla hayatımızı iÅŸgal eden finansal kapitalizme karşı Müslümanlar örnek neslin gerçekleÅŸtirdiÄŸi gibi haramdan vazgeçme birlikteliÄŸi kurabilirler mi?. Üstelik sahabenin vazgeçiÅŸini imani bir ÅŸiar olarak görerek içki içmeyenler, sonu cehennem olan bu faiz belasına karşı gelme iradesini gösterebilirler mi?.                                 

 

Faiz yasağı da aynı içki yasağı gibi Kuran’dan kaynaklanan, imanın gereÄŸi kiÅŸisel vazgeçiÅŸlerin topluma sirayet etmesiyle baÅŸlayacaktır. Yani kardeÅŸim senin faizden uzak durman bu vazgeçiÅŸin fitilini ateÅŸleyecektir. Ama bu iÅŸi devlet deÄŸiÅŸtirsin diye beklersen bütün iktidarlar, yetiÅŸtirdikleri Abduraman Çelebilerle faize bir kılıf bulup katılım bankacılığı adı altında bu iÅŸ sürüp gidecektir…

 

Ä°çki ile faiz bir mi ki vazgeçiÅŸ de bu kadar keskin olsun diyenlere ayetin “iÅŸte onlar Cehennemliktir, orada hep kalıcılardır” kısmı cevap niteliÄŸindedir. %1 bile olsa sonsuz cehennem riskine girilebilir mi? Ä°çkiyi diÄŸer haramlardan ayıran en önemli nüans pis kokusudur. EÄŸer günümüzde faiz alanlar da ayyaÅŸlar gibi koksaydı camide kimse kimseyle saf dahi tutamazdı. Kuran’da ‘kitabın bir kısmıyla hükmedip diÄŸer kısmını görmezden gelenler’ Yahudiler olarak resmedilmiÅŸtir. Onların yolunu devam edenlerin de sonlarının ne olduÄŸu ayrıntılarıyla anlatılmıştır.

 

Sizce içki içmek ile faiz alıp vermenin arasını ayıranlara Ebubekir (rah) nasıl davranırdı?

 

Ebu Hüreyre'nin "Resulullah (sav) vefat edince, ondan sonra Hz. Ebu Bekir (ra) halife seçildi. Bunun üzerine bedevilerden bir kısmı "irtidat" etti. (Hz. Ebu Bekir halife olarak onlarla savaÅŸmaya karar verince) Hz. Ömer, "Resulullah (sav): "Ä°nsanlar la ilahe illallah deyinceye kadar onlarla savaÅŸmaya emrolundum. Bunu söylediler mi, benden mallarını ve nefislerini korurlar. (Ä°slam'ın) hakkı hariç artık hesapları da Allah'a kalmıştır!" demiÅŸ iken, sen nasıl insanlarla savaşırsın?" dedi. Hz. Ebu Bekir: "Allah'a yemin olsun, namazla zekâtın arasını ayıranlarla savaÅŸacağım. Zira zekat, malın hakkıdır. Vallahi, Resulullah (sav)'a vermekte oldukları bir oÄŸlağı vermekten vazgeçseler, onu almak için onlarla savaÅŸacağım" dedi. Hz. Ömer sonradan demiÅŸtir ki: "Allah'a yemin ederim, anladım ki, Hz. Ebu Bekir'in bu görüÅŸü, Allah'ın savaÅŸ meselesinde ona ilhamından baÅŸka bir ÅŸey deÄŸildi. Ä°yice anladım ki, bu karar hakmış."(Buhari, Ä°tisam 2, Müslim, Ä°man 32; Muvatta, Zekât 30; Tirmizi,)

 

Namaz kılarız ama zekât vermeyiz diyen beraberliklere savaÅŸ açan Ebubekir (rah) içki içmeyiz ama faiz almakta da bir beis görmeyiz diyenlere nasıl karşılık verirdi? Yok, eÄŸer bu faizden vazgeçmezseniz bilin ki, Allah’a ve peygamberinize karşı harbe girmiÅŸsiniz…(Bakara / 279) ayeti gereÄŸi finansal kapitalizmi caiz gören muhafazakârlarla sonuna kadar savaşırdı.

 

KardeÅŸim veda hutbesine “Faizin her türlüsü ayağımın altındadır” diyen Resulullah’ın (sav) ümmetinden biri olarak senin de faizi meÅŸrulaÅŸtıran finansal kapitalizmi reddetmen gerekmez mi? Sana sahabeden bu yana haram olarak devredilen faiz zulmüne karşı çıkmaz isen devletleÅŸen cemaatlerin ananın ak sütü mesabesine indirdiÄŸi faizi çocuklarına helal olarak devredeceksin?

 

Hâlbuki iÅŸtahını ve ÅŸehvetini dizginleyen oruç beraberliÄŸiyle toplumun nasıl deÄŸiÅŸtiÄŸini yakından idrak eden biri olarak düÅŸünürsen, ya hiç birini ayırmadan tüm haramlardan vazgeçen beraberliklerimiz neticesinde zulümler ve zalimler hayat dışına itilse memnun olmaz mısın?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.