Sosyal Medya

Makale

Basın özgürlüğü, protesto hakkı ve Batı'nın çifte standartları

GeçtiÄŸimiz günlerde, Ä°srail'in haksız ve vahÅŸi Gazze saldırılarıyla baÄŸlantılı olarak, genelde demokratik hak ve özgürlükler özelde ifade ve basın hürriyeti açısından deÄŸerlendirilebilecek iki hadise vuku buldu. Ä°lki ÅŸuydu: Tüm dünyaya yayın yapan Amerikan televizyon kanalı CNN'in bir muhabiri, Ä°srail'in Gazze'ye saldırılarını canlı olarak yayınlarken, toplanan bazı Ä°sraillilerin Gazze'ye bombalar düÅŸtükçe sevinç naraları attıklarını söyledi. Ayrıca, televizyonun haber ekibinin, aynı kiÅŸiler tarafından, Ä°srail hakkında kötü bir ÅŸey söylerlerse araçlarının tahrip edileceÄŸi söylenerek tehdit edildiÄŸini anlatan bir twet attı. Sözlerini 'iÄŸrenç' diye tamamladı. Bunun üzerine ÅŸiddetli bir baskıyla karşılaÅŸtı. Yirmi dakika sonra twetini silmek zorunda kaldı. Akabinde önce iÅŸten atıldığı yolunda haberler geldi. Daha sonra CNN tarafından Moskova ofisine atandığı açıklandı. Ä°kinci olay Fransa'da vuku buldu. Dünyanın birçok yerinde Ä°srail'in saldırılarını protesto için gösteriler yapılırken, Paris'te protesto gösterileri yapmak yasaklandı. Gerekçe olarak daha önceki bir protesto gösterisi esnasında bir havradan çıkanlarla protestocular arasında tartışmalar yaÅŸanmış olması ve gösterilerin ÅŸiddete bulaÅŸması ihtimali gösterildi.

Ä°fade ve basın özgürlüÄŸüyle ve ifade özgürlüÄŸünün protesto gösterileri yapma biçiminde kullanılmasıyla ilgili yoÄŸun tartışmaların yaÅŸandığı bir ülkenin vatandaÅŸları olarak bu olayların ne anlattığını, ne anlam taşıdığını tartışmak önemli. Ancak böylece Türkiye'nin bu bakımdan karşılaÅŸtırmalı durumu hakkında saÄŸlıklı bir fikir geliÅŸtirebilir ve diÄŸer ülkelerin karnesini görebiliriz.

CNN muhabirinin yoÄŸun baskı altına alınması ve sonunda sürgüne gönderilmiÅŸ olması, ABD'nin, ifade basın özgürlüÄŸü bakımından, Türkiye'den daha iyi bir durumda olmakla beraber, sorunlar yaÅŸadığını, bir cennet olmadığını gösteriyor. Amerikan medyasında çok güçlü bir Ä°srail devleti sempatisi var. Haberler ve yorumlar çoÄŸu zaman Ä°srail lehine. Amerikan medyası hem içeriye hem dışarıya Ä°srail'le ilgili haberleri tek taraflı olarak aktarıyor. Çatışmalarda ölenlerin genellikle Filistinli olmasına raÄŸmen Ä°sraillileri masum kurbanlar, Filistinlileri kanlı teröristler olarak sunuyor. Bu çizginin dışına çıkanlar ağır baskı altına alınıyor. Dışlanıyor. Åžöhretleri saldırıya uÄŸruyor. CNN muhabiri bu bakımdan ne ilkti ne de son olacak. Bu olay bir kere daha kanıtladı ki, ABD'de basın özgürlüÄŸü mükemmel olmaktan uzak. Bir gazetecinin görevinden alınması veya baÅŸka bir yere atanması basın özgürlüÄŸüne aykırıysa, hükümetler yanında ağırlık sahibi lobiler de basın özgürlüÄŸüne zarar verebiliyor. Ä°srail devleti sempatisi Amerikan basını üzerinde etkili bir kontrol ve manipülasyon gücüne sahip. Bu bakımdan ABD medyası bizdeki kadar bile çoÄŸulcu deÄŸil, Ä°srail hakkında aykırı sesler duyma imkân ve ihtimali yok denecek kadar az.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.