Sosyal Medya

Güncel

Avrupa'ya tepki: Hayvan mı seçiyorsunuz?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çavuşoğlu, Avrupa'nın mülteci krizine ilişkin tutumunu sert sözlerle eleştirdi.



AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, AK Parti Ä°l BaÅŸkanlığı tarafından Su Otel'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuÅŸmada, 3 Kasım 2002 heyecanı ve aÅŸkıyla Antalya'ya hizmet etme sevdasında olduklarını söyledi.

13 yıldır gecelerini gündüzlerine katarak Antalya'ya hizmet ettiklerini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "AK Parti'yi kurduÄŸumuz günkü aÅŸkımızı, heyecanımızı ve de enerjimizi artırarak koruyoruz. Bu ÅŸehre borcumuz var. Antalya'ya aşığız. O yüzden bu ÅŸehre ne kadar hizmet etsek azdır. Ona olan borcumuzu ödeyemeyiz" diye konuÅŸtu.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Antalya'ya 13 yılda yaptıkları hizmetlerle ÅŸehrin baÅŸtan aÅŸağı deÄŸiÅŸtiÄŸini, sınıf atladığını vurgulayarak, kentin her alanda hizmete doyduÄŸunu dile getirdi.

Bugüne kadar Antalya'da tamamlanan projelerin deÄŸerinin 20 milyar dolar olduÄŸunun altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, yapımı devam eden stadyum ve spor salonunun maliyetinin ise 200 milyon dolar olduÄŸunu bildirdi.

"Türkiye'nin önündeki en büyük engel 12 Eylül Anayasası'dır"

ÇavuÅŸoÄŸlu, esas görevlerinin Türkiye Cumhuriyeti'ni bugünkü durumundan çok daha iyi durumlara getirme hedeflerine ulaÅŸtırmak olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸöyle devam etti:

"14 senede ülkemizi de çok farklı bir konuma getirdik. Yaptığımız hizmetler, sessiz devrimler, reformlar, ekonominin büyümesi, altyapının güçlenmesi, eÄŸitimden saÄŸlığa insanlarımıza dokunan hizmetlerin birinci sınıf bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmesi ve ülkemizin dünyada güçlü bir ülke, küresel bir aktör olarak yer alması hepimizi mutlu etmiÅŸtir. Ama bunlarla yetinmemiz mümkün deÄŸildir. Çok reform yaptık ama Türkiye'nin daha fazla reforma ihtiyacı var. Demokrasinin ve özgürlüÄŸün alanını geniÅŸlettik ama hala sorunlarımız var. Anayasada deÄŸiÅŸiklikler yaptık ama yeni bir Anayasa yapmadan birçok sorunu maalesef çözemiyoruz. Bugün Türkiye'nin önündeki en büyük engel, 12 Eylül Anayasası'dır. Bu anayasayı deÄŸiÅŸtirmemiz lazım. Bu anayasanın deÄŸiÅŸmesi için samimi gayretler sarf ettik. Nasıl koalisyonun oluÅŸması için samimi gayret gösterdiysek, bir konsensüsün oluÅŸması için fedakarlık da yaptık ama olmadı. 60 maddede konsensüs saÄŸladık. 60 maddeyi de Meclis'e getirsek, o bile bir adımdı. Türkiye'nin demokratikleÅŸmesi adına önemli bir adım. Hem reformlara devam edeceÄŸiz hem de anayasayı deÄŸiÅŸtirmek için gayret sarf edeceÄŸiz."

İnsani yardımlar

Türkiye'nin bugün dünyanın en zengin 20 ekonomisinden biri olduÄŸunu söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, "Son 13 yılda ortaya koyduÄŸumuz hedeflere nasıl ulaÅŸtıysak, 2023 hedeflerine elbette ulaÅŸabiliriz. Bu azim, bilgi, kararlılık, birikim var" dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, seçim beyannamelerinde toplumun her kesimine dokunan hizmet, proje ve programları bulunduÄŸunu, bunun aynı zamanda 1 Kasım seçiminden sonra kuracakları hükümetin de programı olduÄŸunu ifade etti.

Türkiye'nin çok daha güçlü olması gerektiÄŸinini altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Türkiye'nin sadece bölgede deÄŸil, dünyada olumlu rolünü artırmamız gerekiyor. Ä°nsani yardımlarımızı ve kalkınma yardımlarımızı artırmamız lazım. 15 sene önce 1 milyar dolar için IMF kapısında bekleyen Türkiye, bugün yılda dünya topluluklarına 1,7 milyar dolar insani yardım ulaÅŸtırıyor. Türkiye'deki Suriyelileri söylemiyorum. Türkiye, yaklaşık 3,4 milyar dolar da kalkınma yardımı yapıyor. Yani hastane kuruyor, istihdam yaratıcı projelere destek veriyor. Okullar ve seralar kuruluyor. Yani dünyanın her yerinde eserlerimiz, yardımlarımız var. Dolasıyla böyle bir Türkiye daha da güçlü olmak zorunda. Dış politikada da çok yönlü ve sorun yaratıcı deÄŸil sorun çözücü politikamızı sürdüreceÄŸiz."

Rusya'nın IŞİD operasyonu

ÇavuÅŸoÄŸlu, Rusya'nın IŞİD'e yönelik Suriye'deki hava saldırısı ile ilgili soru üzerine, Suriye veya baÅŸka bir yerde 'terörle' mücadele eden herkesi desteklediklerini, 'terörle' ortak mücadele yürütülmesi gerektiÄŸini belirtti.

Hangi etnik gruptan, hangi inançtan olursa olsun, terörün dini ve bölgesi olmayacağı vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Terörist teröristtir. Terör ve terör örgütleriyle kararlı mücadele etmemiz gerekir. Bugün dünyadaki en büyük eksikliÄŸimiz bu. Terör örgütlerinin her geçen gün gücünü artırmasının sebebi de bu. Hatta teröre destek veren ülke ve toplumlar var. Rusya'nın IŞİD terör örgütüne müdahale etmesine itirazımız yok. Ama Rusya bizim hava sahamızı ihlal etti. Gerekli uyarıları yaptık, tepkiyi gösterdik. Bir daha olmaması için net mesajımızı verdik. BaÅŸta NATO müttefiklerimiz olmak üzere, dünyanın her yerinden tepkiler geldi. Ama Suriye'yi tekrar soÄŸuk savaÅŸ dönemine dönmek için bir alan olarak görüyorlarsa ve bunu bir güç savaşı, güç göstergesi olarak da kullanıyorlarsa ki sadece IŞİD'i deÄŸil oradaki ılımlı muhalefeti de vurdular, sivilleri de vurdular, bu son derece yanlıştır. Bu bizi tekrar beyinlerimizde hiçbir zaman yıkamadığımız o Berlin Duvarı'nın olduÄŸu yıllara, soÄŸuk savaÅŸ yıllarına götürür. Bu tekrar bizi çok kesin ÅŸekilde kutuplaÅŸmaya götürür, gerginlik tırmanır. Bu bizim dahil hiç kimsenin arzu etmediÄŸi ÅŸeydir. Umarım bu hatalardan, yanlışlardan dönülür."

Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye'deki, siyasi çözüm sürecinde Rusya'nın da Ä°ran'ın da iÅŸin içinde olmasını, dışlanmamasını istediklerini anlatarak, "Kalıcı bir çözüm, istikrar istiyorsak, Rusya'nın da Ä°ran'ın da katkısı önemlidir" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki Suriyeliler

Türkiye'ye sığınan Suriyeliler ile ilgili soru üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu, bu insanların durup dururken evlerini terk etmediÄŸini, zalim bir rejimden, Suriye ve Irak'ta baÅŸta IŞİD olmak üzere 'terör örgütleri'nden kaçtıklarını söyledi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, bu insanların evlerini terk ettiklerini, yakınlarını kaybettiklerini dile getirerek, ÅŸu dÄŸerlendirmede bulundu:

"Türkiye olarak Irak ve Suriye'den gelenlere hiç ayrım yapmaksızın açık kapı politikamızla hepsini kabul ettik. Ä°mkanlarımız doÄŸrultusunda onlara kamplar yaptık. 25 tane kampta ağırlıklı olarak Suriyeliler olmak üzere 270 bin civarında Suriyeli ve Iraklı yaşıyor. Kuzey Irak'ta da iki tane kamp kurduk. Orada da 40 bin insan yaşıyor. Türkiye'de yaÅŸayan 2 milyon Suriyelinin hepsi kamplarda deÄŸil. Bazılarının imkanları var, ev tutmuÅŸlar. Ä°mkanları olmayan insanlar da var. Bu zor ÅŸartlarda o insanlara her türlü imkanı vermeye çalışıyoruz. Bu insanlar keyfinden Türkiye'ye gelmediler. Bu insanlar, kadınlar, çocuklar sığınacak bir yer aradılar. Ä°nsanların çok daha fazla hizmete de hakkı var. Her ÅŸeyden önce insan olduklarını unutmamamız lazım. Türkiye olarak üzerimize düÅŸen görevi yapıyoruz. Daha fazlasını da yapalım diyoruz. Åžimdiye kadar 7 milyar liranın da üzerinde para harcadık. Bize tüm uluslararası camiadan gelen yardım miktarı 430 milyon dolar."

"Hayvan mı seçiyorsunuz?"

Uluslararası camianın durumu yeni yeni anladığını ve "Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi yapalım" dediklerinin altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"ÇavuÅŸoÄŸlu, mültecilerin saÄŸlık hizmetlerinden yararlanması, geçici statüler verilmesi gibi uygulamaları da gerçekleÅŸtirdiklerini belirterek açıklamalarını sürdürürken “Biz baÅŸkaları gibi seçici davranmıyoruz. Avrupa ülkeleri Türkiye'den göçmen alırken kriterler koyuyor. 'Ä°yi eÄŸitimli olsun' diyor. 'Fazla çocuÄŸu olmasın, mümkünse de benim dinimden olsun.' Çok özür dilerim ama hayvan pazarından hayvan mı seçiyorsunuz? Bunların yaklaşımı bu. Ama ÅŸimdi kendi baÅŸlarına gelmeye baÅŸlayınca paniklediler. Ä°ngilizce'de 'AkÅŸamdan sonra günaydın' diye bir tabir var. Avrupa'nın düÅŸtüÄŸü durum da bu. Bu insanlar denizlerde ölmesin. Ä°nsan kaçakçılarının elinde kurban olmasınlar. Bu insanlar da en temel haklarına kavuÅŸsunlar. Bir gün kendi ülkelerine ve ÅŸehirlerine dönebilsinler."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.