Sosyal Medya

Dünya

Askeri müdahale senaryoları Pentagon'da

Washington yönetimi, Suriye'de IŞİD'e karşı askeri müdahalenin olası senaryoları üzerinde çalıştıklarını açıkladı. ABD, İngiltere gibi terör tehdidinin seviyesini artırmayacağını duyurdu.



Beyaz Saray Sözcüsü Josh Ernest, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Suriye’de IŞİD’e karşı bir askeri operasyon planını hazırladığını açıkladı.

Ernest, Suriye’de IŞİD’a karşı bir askeri müdahale için ABD BaÅŸkanı Obama’ya çaÄŸrı yapanların olduÄŸunu ve Pentagon’un askeri bir müdahalenin senaryolarını hazırlamakta olduÄŸunu söyledi.

Obama’nın Suriye’de bir askeri müdahale yönünde bir karar almamış olduÄŸunu vurgulayan Ernest, söz konusu kararın ancak ABD Kongresi'nin de dâhil edileceÄŸi istiÅŸarelerden sonra alınabileceÄŸini ifade etti.

ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, IŞİD’in Suriye ve Kuzey Irak’ta uygulamakta olduÄŸu ‘soykırım programına’ karşı koymak adına kapsamlı bir uluslararası ittifak çaÄŸrısında bulundu.

Kerry, Obama’nın Suriye ve Irak’ta ‘Ä°slam Hilafeti’ ilan eden IŞİD’i bitirecek geniÅŸ kapsamlı bir operasyonun hazırlığı içerisinde olduÄŸunu, ABD’nin Eylül ayında baÅŸkanlığını devralacağı BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) IŞİD’e karşı planını sunmayı tasarladığını söyledi.

ABD ‘terör tehdidi' seviyesini artırmayacak

Beyaz Saray Sözcüsü Ernest, ABD’nin ÅŸimdilik terör eylemlerine karşı hazırlık seviyesini artırma niyetinin olmadığını söyledi.

Londra, Irak ve Suriye’deki geliÅŸmeler sonrasında ülkedeki terör tehdidi seviyesini ‘önemli’den ‘ciddiye’ yükseltmiÅŸti. ‘Ciddi’ seviyesi, ülkedeki olası ‘terör’ tehdidiyle ilgili ikinci en önemli seviye anlamına geliyor.

Ä°ngiltere Ä°çiÅŸleri Bakanı Theresa May “Terör tehdidi seviyesinin artmasının sebebi, Batı’ya saldırı planlayan terör gruplarının faaliyette olduÄŸu Irak ve Suriye’deki son geliÅŸmelerdir. Bu saldırı planları Ä°ngiltere ve diÄŸer Avrupa ülkelerinden bu bölgelere savaÅŸmaya giden kiÅŸileri de kapsıyor” ifadelerini kullandı.

Bir basın toplantısı düzenleyen BaÅŸbakan David Cameron, Suriye ve Irak'ta savaÅŸmak üzere Ä°ngitere'den en az beÅŸ yüz kiÅŸinin bu ülkelere gittiÄŸini söyledi.

Reuters haber ajansına göre, geçtiÄŸimiz hafta ABD’li gazeteci James Foley’in, Ä°ngiltere vatandaşı olduÄŸu tahmin edilen bir IŞİD mensubu tarafından öldürülmesi, Ä°ngiliz vatandaÅŸlarının Irak ve Suriye’deki gruplara katılmasının engellenmesi yönündeki çaÄŸrıları arttırdı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.