Sosyal Medya

Dünya

ABD'de alışverişe Ferguson boykotu

ABD'de silahsız ve siyah Michael Brown'un öldüren polis Darren Wilson'ın yargılanmamasına tepki gösteren eylemciler, Kara Cuma'da alışveriş yapılmaması yönünde çağrıda bulundu.



ABD'li siyah yönetmen Ryan Coogler'ın kurduÄŸu ''Ä°nsan Hakları için Karartma'' adlı grubun kampanyasında, her yıl kasımın dördüncü perÅŸembe günü kutlanan Åžükran Günü'nden bir gün sonra, indirimli alışveriÅŸ çılgınlığının yaÅŸandığı 'Kara Cuma' (Black Friday) olarak anılan günde alışveriÅŸ yapılmaması istendi. 

Sosyal medya üzerinden, ''adil olmayan ölümleri protesto" amacıyla gerçekleÅŸtirildiÄŸi belirtilen kampanyanın bildirisinde, ''Oscar Grant, Eric Garner, Ezell Ford, John Crawford ve Michael Brown gibi ölümü polislerin elinde olan insanların yasını tutuyoruz.'' ifadesine yer verildi.

'KARA CUMA'YI KARART'

 

Kampanyaya destek veren ''hiphop''un önemli isimlerinden Russell Simmons, Twitter hesabı üzerinden ''Bir sent bile yok'' manasındaki ''#NotOneDime'' ve ''Kara Cuma'yı karart'' manasındaki ''#BlackoutBlackFriday'' etiketleriyle yaptığı çaÄŸrıda, ''Kara Cuma''da alışveriÅŸ yapılmamasını" istedi. Ryan Coogler ve Russel Simmons dışında kampanyaya Michael B. Jordan, Kat Graham, Ava DuVernay Launch gibi Hollywood'un siyah yıldızları da destek verdi. 

Kampanyanın sadece büyük bir alışveriÅŸ çılgınlığı yaÅŸandığı ve birçok maÄŸazanın önünde bir gün öncesinden sıraya girildiÄŸi Kara Cuma'da deÄŸil, yeni yıla kadar devam eden tüm tatil döneminde yayılmasını isteyen sosyal medya protestocuları, Twitter mesajlarında, ''Eller yukarı, alışveriÅŸ yapma'' ve ''isyan etme, satın alma'' manasındaki etiketleri de kullandılar. (AA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.