Sosyal Medya

Coğrafyamız

3. İntifada gündemde

Şecaiyye'deki katliamın ardından Batı Şeria'da ve Kudüs'te protesto gösterileri var. Esnaf kepenk kapattı, çalışanlar genel greve gitti. Eyleme katılanlar '3. İntifada' çağrısı yapıyor.



Ä°srail'in Gazze'nin Åžecaiyye bölgesinde sivilleri açık bir ÅŸekilde hedef alarak yaptığı katliam Batı Åžeria ve Kudüs'te de yankı buldu. 

Katliamın ardından yönetimin 3 gün yas ilan ettiÄŸi Filistin'de pazartesi günü Filistinli esnaf Batı Åžeria'nın çeÅŸitli kentleri ile DoÄŸu Kudüs'te kepenk kapattı. Ä°srail'in Arapların yaÅŸadığı bölgelerinde yaÅŸayan Filistinli esnaf da eyleme destek verdi.

Eylem nedeniyle Batı Åžeria'da dükkanların olduÄŸu cadde ve sokakların boÅŸ olduÄŸu gözlendi. 

Resmi kurum, banka ve üniversitelerdeki çalışanların greve gitmesi dolayısıyla Batı Åžeria'da bulunan resmi kurumlar da gün boyu hizmet vermedi. 

Halkın toplanmasına izin verilmiyor

Batı Åžeria ve Kudüs'te farklı kesimlerden Filistinli aktivistler Ä°srail'e karşı '3. Ä°ntifada' için çaÄŸrı yaptı. 

ÇaÄŸrının ardından Ä°srail polisi özellikle Mescid-i Aksa çevresine yoÄŸun güvenlik önlemleri aldı. Polis halkın gösterilere katılmasını engellemek için birçok noktada arama yapmaya baÅŸladı. 

Polisin engellemelerine raÄŸmen Filistinliler bazı bölgelerde toplanmaya baÅŸladı. Birçok bölgede halkın gösterilere katılması için çaÄŸrı yapılıyor.

Pazar günü önce Ä°srail askerlerinin, El-Halil ve Ramallah'ta saldırıların protesto edildiÄŸi gösterilere müdahale etmesi sonucu beÅŸi gerçek mermiyle vurulmaları sonucu olmak üzere 20 Filistinli yaralanmıştı.

1. ve 2. Ä°ntifada'da ne oldu?

Filistin’de Ä°srail iÅŸgali altındaki topraklarda Birinci Ä°ntifada (ayaklanma), Ä°srail’in, Aralık 1987’de baÅŸladı ve 1993 Oslo AnlaÅŸması'nın imzalanmasına kadar sürdü.

Ä°ntifada farklı alanlarda mevcut iÅŸgal güçlerine karşı bir dizi sivil eylemi içinde barındırıyordu.

Genel grev, Gazze ve Batı Åžeria’daki Ä°srailli kurumları boykot, ordu emirlerine karşı sivil itaatsizlik, Ä°srail yerleÅŸkelerinde çalışmamak, Ä°srail ürünlerini satın almamak, vergi vermemek, Filistinli araçları Ä°srail ehliyetleriyle kullanmayı reddetmek, grafitiler yapmak, barikatlar kurmak ve Filistin sınırları içindeki Ä°srail’e ait askeri binalara taÅŸ ve molotof kokteyli atmak, ayaklanma sürecinde gerçekleÅŸen eylemlerdi.

Ä°kinci Ä°ntifada ise Eylül 2000 yılında baÅŸladı, 2005 yılının Åžubat ayında, Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas ve Ariel Åžaron’ın , Åžarm el-Åžeyh’de çatışmaların sona erdiÄŸini belirten bir anlaÅŸmayı imzalamasına kadar sürdü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.