Sosyal Medya

Makale

2020Â’ye kadar ABD stratejileri

ABD Savunma Bakanlığı’nın dört yıllık Savunma Gözden Geçirme ve Askeri KonuÅŸlanma Planı 2020 yılına kadarki ABD politikaları hakkında önemli ipuçları sunuyor.

Savunma harcamalarında yaklaşık 600 milyar dolarlık kesintiye gidileceÄŸi öngörüsüyle kaleme alınan rapora göre, ülke savunması için öncelik füze savunma yeteneklerine verilmiÅŸ. Tehdit olarak ise Ä°ran ve Kuzey Kore gibi bölgesel aktörlerin balistik füzeleri gösterilmiÅŸ. Bu tür oyunculardan gelebilecek tehditleri ülke sınırına gelmeden bertaraf etme amacıyla karada konuÅŸlu önleme füze sistemlerinin 30’dan 44’e çıkması ve baÅŸta Japonya olmak üzere bazı yerlere ikinci gözetleme radar sistemlerinin yerleÅŸtirilmesi öngörülmüÅŸ.

Siber savunma, ülke güvenliÄŸi kapsamında altı kalın biçimde çizilen bir diÄŸer konu. Bir yıl içinde Siber Görev Kuvveti oluÅŸturulması hedefleniyor ve aÄŸ alanlarının alt yapılarının daha sıkı koruma altına alınması öngörülüyor.

Sadece bu bilgilere bakarak bile, ABD’nin kendisini öncelikle havadan ve siber alemden gelecek saldırılara göre konumlandığı söylenebilir. Demek ki bundan böyle esas mücadele bu alanlarda olacak. Yani biz hala “yere” bakarken ABD çoktan “göklere” uzanmış.

Küresel planlama

Hem bu alanlardaki yeteneklerini arttıracak hem de savunma harcamalarında indirime gidecek olan ABD’nin, bunu nasıl yapacağı da raporda ele alınmış. Düzenli kara ordusu ve yedeklerinde indirime gidilecek, hava ve deniz kuvvetlerinde “yenileÅŸtirmeler” yapılacak ve paralar daha çok yeni nesil radara yakalanmayan savaÅŸ uçaklarının geliÅŸtirilmesiyle siber yeteneklerin artırılmasına harcanacak.

Kısacası hantal, tehditlerle doÄŸru orantılı olmayan ne varsa küçültülecek onun yerine uçan kuÅŸtan alınan her nefesten haberdar olacak hava ve deniz sistemleri ile araçlarına öncelik verilecek.

Söz konusu önceliklerin de oldukça maliyetli olduÄŸu hatırlatılmalı. Ancak rapora göre ABD buna da bir çözüm üretmiÅŸ; ortaklılar kurulmasını esas almış. Yani maliyetin, sorumluluÄŸun ve güvenliÄŸin paylaşımı benimsenmiÅŸ.

Ortaklığın geliÅŸtirileceÄŸi öncelikli yerler, Avustralya, Japonya, Güney Kore, Filipinler ve Tayland. Ardından savunma sistemleri ve siber güvenlik konularının geliÅŸtirilmesine yardımcı olunacak ülkeler geliyor; bunlar da Singapur, Malezya ve Vietnam.

Afganistan’ı daha çok Afganlılara bırakmayı, onun yerine Pakistan’ı destekleyip Hindistan’ı daha fazla kazanmayı amaçlayan bir ABD olduÄŸu da belirtilmeli.

Öncelikli bölge

Açıkça belirtilmemiÅŸ olsa da ABD çatışma, iç savaÅŸ ya da terör olan yerlerde bizzat bulunmayı katiyen öngörmüyor; onları uzaktan denetlemeyi ve sınırlamayı tercih ediyor. Bu çerçevede Körfez’deki askeri varlığını azaltmayacak olmakla birlikte, ABD için OrtadoÄŸu’daki çatışmalar öncelikli görülmüyor.

ABD, OrtadoÄŸu’yu güvendiÄŸi müttefik ve ortaklarına emanet etmeyi, kendisi terörist kovalayacağına müttefiklerinin bu iÅŸi yapmalarını tercih ediyor. Tabi gerekli “bilgi”leri vererek.

Ä°lan edilen plan, ABD’nin  esas rakiplerinin büyük ve geliÅŸmiÅŸ ülkeler olduÄŸunu gösteriyor. Avrupa’da özellikle BirleÅŸik Krallık ile iliÅŸkilerin daha da geliÅŸtirileceÄŸine vurgu yapıldığına göre rakip ülkeler arasında Rusya, Çin ve içinde Ä°ngiltere’nin bulunmadığı bazı Avrupa ülkeleri var. Öncelikli bölge ise Pasifik.

Anlaşıldığı kadarıyla ortaklıklarını geliÅŸtirme amaçlarından birisi de OrtadoÄŸu ve Pasifik’teki ülkelerin rakipleriyle yakınlaÅŸmalarına engel olmak. Kısacası ABD, “kuzeydeki” ülkelerin kuzeyde kalmalarını, güneye ancak kendileri yoluyla inebileceklerini, arada kalan ülkelerin de artık bir tercih yapmalarını öngörüyor.

STAR GAZETE

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.