Sosyal Medya

Coğrafyamız

'IŞİD'i yenerek petrol üretmeye hak kazandık'

Suriyeli Kürtler, petrol üretimine başladı. Kürt Enerji Organizasyonu Başkanı Süleyman Kalaf, Kürtlerin IŞİD’i yendikten sonra petrol üretmeye hak kazandığını söyledi.



Fransız haber ajansı AFP’de yer alan habere göre, ilk kez petrol iÅŸlemeye baÅŸlayan baÅŸlayan Suriyeli Kürtler, Rimelan’da kurdukları tesiste benzin, gazyağı ve fuel oil üretmeye baÅŸladı. Suriye’de çatışmaların baÅŸladığı 2011 öncesinde Rimelan’dan çıkartılan petrol, Banyas ve Humus kentlerindeki geliÅŸmiÅŸ rafinelere taşıyordu. Ancak çatışmalar baÅŸlayınca, Cizire kantonuna giden boru hatlarına sabotaj düzenlendi ve Rimelan’daki 1300 kuyu kapatılmaz zorunda bırakıldı.

GeçtiÄŸimiz yaz ise, Rimelan’daki petrolü çıktarak iÅŸlemek için ilk giriÅŸimlere baÅŸlayan Kürt yönetimi, 150 petrol kuyusunu kullanılır hale getirdi ve 20 derme çatma rafineri oluÅŸturdu. Åžimdi ise günde 15 bin varil petrol üreten Suriyeli Kürtler, çıkarttıkları petrolün kalitesi düÅŸük olmasına raÄŸmen, Åžam yönetiminin ürettiÄŸi petrolden daha fazla satılıyor. Zira, Suriye hükümeti iÅŸlediÄŸi benzini 1.3 dolar’dan (yaklaşık 3 lira 62 kuruÅŸ) satarken, Kürt yönetimi 0.80 dolar’dan (yaklaşık 2 lira 23 kuruÅŸ) satıyor.

AMAÇLARI PETROLMÜÅž

AFP’ye konuÅŸan Kürt Enerji Organizasyonu BaÅŸkanı Süleyman Kalaf“Kürtler ilk kez, özerk bir ÅŸekilde petrol çıkararak rafine ediyor” dedi. Petrol bakanı görevini de yürüten Kalaf, Kürtlerin IŞİD’i yendikten sonra petrol üretmeye hak kazandıkları söyleyerek, “Bu tesisleri ve bu petrol kuyularını yüzlerce ÅŸehidimizle savunduk” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.