Sosyal Medya

Güncel

'Hoca' okurları ile buluştu

Eski Başbakan, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu Küre Yayınları'ndan çıkan "Medeniyetler ve Şehirler" kitabını imzaladı. İstanbul Beyazıt Meydanı'nda gerçekleşen imza gününde uzun kuyruk oluştu.



Eski BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, 'Stratejik Derinlik' adlı, modern Türk dış siyasetine damga vuran eserinin ardından gelen 'Medeniyetler ve Åžehirler' kitabının imza gününde okur-yazar iliÅŸkisine deÄŸindi, "Okumak tek taraflı bir aktivite deÄŸildir. Yazarla sürekli diyaloÄŸa geçmektir" dedi. 

Okurlarıyla buluÅŸtuÄŸu için mutlu olduÄŸunu vurgulayan DavutoÄŸlu, "Ne zaman okurlarımla buluÅŸsam dünyanın en mutlu insanı olurum. Çünkü bir hoca olarak söylüyorum, okur-yazar iliÅŸkisi tıpkı anne-baba-çocuk iliÅŸkisi, hasta-doktor iliÅŸkisi gibi insanın varoluÅŸuyla ilgilidir" diye devam etti. 

Davutoğlu, "Başbakanlığım döneminde de farketmişsinizdir, en mutlu günlerim gençlerle buluştuğum günlerdir. Çünkü onların gözünde geleceğimizi görürsünüz" ifadelerini kullandı.

DavutoÄŸlu, DışiÅŸleri Bakanlığı sırasında tuttuÄŸu notlardan derlediÄŸi kitabı baÅŸbakanlığı sırasında kitaplaÅŸtırmaya baÅŸladı. Mayıs'ta görevden ayrıldıktan sonra ise kitabı tamamladı. 

 

[Fotoğraf: Güray Ervin/Al Jazeera]

Küre Yayıncılığın kitapla ilgili tanıtımı şöyle: 

'Medeniyetler ve Åžehirler' 

"Åžehirlerin kaderi, tarihî akış içinde ait oldukları medeniyetlerin kaderi ile özdeÅŸtir. Bu baÄŸlamda medeniyetler ile ÅŸehirler arasındaki iliÅŸkiyi ele alan elinizdeki kitabın temel kavramı eksen ÅŸehirlerdir. Medeniyetlerin yükseliÅŸ ve düşüş tarihlerinin mihenk taÅŸlarını oluÅŸturan bu ÅŸehirler, bazen mimari formda veya musikinin ritminde, bazen entelektüel geleneÄŸin sürekliliÄŸinde ya da ticaret yolları üzerindeki bereketli bir pazarda ve bazen de politik düzenin merkezinde durarak medeniyet parametrelerinin tarihî gerçeklik içinde zaman ve mekâna yansımasını saÄŸlarlar. Bu bakımdan eksen ÅŸehirler diÄŸer tasniflerin tamamına yol gösterir: “Medeniyete Öncü Kurucu Åžehirler”, “Medeniyet Tarafından Kurulan Åžehirler”, “Aktarılan Åžehirler”, “Hayalet Åžehirler”, “Tasfiye Edilen Åžehirler”, “EtkileÅŸim Åžehirleri”, “Dönüşen/Dönüştüren Åžehirler”. 

Medeniyetler ve Åžehirler’in ilk bölümü, ilerleyen bölümlerindeki teorik tahlillerin arkaplanını oluÅŸturan, daha önce gidip gördüğüm ve bizzat tecrübe ederek hissettiÄŸim ÅŸehirlerin bendeki izlerini yansıtmaktadır. Ä°kinci bölümde, Weber’in kavramsallaÅŸtırmaları çerçevesinde dünya ÅŸehir tarihi yazımının kritik bir deÄŸerlendirmesi yapılmaktadır. Üçüncü bölümde aynı zamanda kitabın da adını taşıyan “medeniyetler ve ÅŸehirler” arasındaki iliÅŸki yukarıdaki tasnif çerçevesinde dokuz baÅŸlık altında incelenmektedir. Her kitabın kendine has bir zihnî serüveni vardır. Gözlem ya da tahayyül ile baÅŸlayan, sorularla açılan, analizlerle parçalara ayrılarak derinleÅŸen ve açıklayıcı kavramsal/teorik çerçevelerle bütünleÅŸerek ete kemiÄŸe bürünen ya da kelama/yazıya dökülen bir zihnî serüven. Elinizdeki eser, böylesi bütüncül bir zihnî serüvenin parçası olarak görüldüğünde gerçek anlamına kavuÅŸacaktır. "

Kaynak: Al Jazeera, Küre Yayıncılık

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.