Gülen Cemaati'ne yönelik operasyonda gözaltına alınan polisler sorguda. Al Jazeera, soruÅŸturmanın yasadışı dinlemelerle ilgili ayağında gözaltına alınan 76 ÅŸüpheli polise sorulması için savcılığın Emniyet'e gönderdiÄŸi sorgu tutanağına ulaÅŸtı. 

ErdoÄŸan'ın yabancı devlet adamlarıyla yaptığı görüÅŸmelerin danışmanı Sefer Turan'ın telefonu, yurt içinde yaptığı görüÅŸmelerin ise danışmanı Mustafa Varank'ın telefonu üzerinden dinlenildiÄŸi ortaya çıktı.

Savcılık, BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan'ın yabancı devlet adamlarıyla yaptığı görüÅŸmelerin, MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan ve bazı bakanların telefon konuÅŸmalarının, hangi gerekçeyle dinlenildiÄŸini ÅŸüpheli polislere soruyor.  

Åžüphelilerin; ErdoÄŸan ve diÄŸer isimleri, Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın verdiÄŸi takipsizlik kararında, "delil olmadan, casusluk amacıyla" baÅŸlatıldığı ifade edilen "Selam Örgütü" soruÅŸturmasıyla nasıl iliÅŸkilendirildikleri araÅŸtırılıyor. 

Bu belgeye göre, ErdoÄŸan'ın Somali ve Filistin liderleriyle yaptığı görüÅŸmeler, MüÅŸaviri Sefer Turan'ın kullandığı telefon üzerinden dinlenildi. 

Åžüpheli polislere, "Selam Örgütü" soruÅŸturmasıyla ilgisi olmadığı halde ErdoÄŸan'ın 26 Kasım 2013'te Somali CumhurbaÅŸkanı Hasan Åžeyh Mahmud ile, 28 Kasım 2013'te Filistin BaÅŸbakanı Ä°smail Haniye ile ve 3 Aralık 2013'te Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmut Abbas ile yaptığı görüÅŸmelerin, neden dinlenip kayıt altına alındığı soruldu. 

"Başbakan'ı hangi yetki ile dinlediniz?"

Savcılık dosyasına göre, hakkında takipsizlik kararı verilen "Selam örgütü" soruÅŸturmasına 232 kiÅŸi dahil edildi. Bu ÅŸahısların kullandığı 424 adet telefon hattı ile 171 mail adresi hakkında da iletiÅŸim tespit kararı alındı. 

Dinlenilen telefonlardan biri de BaÅŸbakan'ın danışmanlarından Mustafa Varank’a ait. ErdoÄŸan'ın, Varank'ın telefonu üzerinden 25 Kasım 2013'te Abdülkadir isimli kiÅŸiyle, 26 Kasım 2013'te Ä°smail isimli kiÅŸiyle ve 29 Kasım 2013'te kamuoyunda Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ile yaptığı konuÅŸmaların kaydedildiÄŸi belirtildi. 

Varank’ın kendisinin de Bakanlar Mehmet ÅžimÅŸek, Efkan Âlâ ve Fatma Åžahin ile yaptığı görüÅŸmeleri kaydedildi. Åžüphelilere, BaÅŸbakan, Bakanların da hangi gerekçeyle ve yetkiyle dinledikleri ve konuÅŸmalarının kayıt altına alındığı soruluyor. 

"MÄ°T MüsteÅŸarı'a neden kod isim verdiniz?"

MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan'ın da dinlenilmesinin ayrıntıları dosyada yer aldı. Buna göre zanlı polisler, yürüttükleri "Selam örgütü" soruÅŸturması kapsamına, AK Parti'nin eski Milletvekili ve BaÅŸbakan'a yakın isimlerden Faruk Koca'yı da dahil etti. Faruk Koca'nın; BaÅŸbakan ErdoÄŸan, DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve MÄ°T MüsteÅŸarı Hakan Fidan'ın bazı görüÅŸmelerini planladığı da belirtildi.

Koca'nın ayrıca Hakan Fidan'ın Özel Kalemi Edip Ali Yavuz ile olan görüÅŸmeleri dinlenildi ve bir kısmının tape dökümleri yapıldı. Polislere bu kiÅŸilerin neden dinlenildiÄŸi ve kaydedildiÄŸi soruldu.

Savcılık bu tape dökümlerinde neden MÄ°T MüsteÅŸarı Fidan’a ‘Emin’ kod adının verildiÄŸini de sorguluyor. 

Sorulan sorular arasında ÅŸüphelilerin neden soruÅŸturmayla ilgisi olmayan görüÅŸmeleri tape halinde döktükleri. 

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ’un görüÅŸmelerinin danışmanı aracılığıyla dinlenildiÄŸi belirtildi. KurtulmuÅŸ’un danışmanı Furkan Torlak, "Selam örgütü" soruÅŸturması kapsamında dinlemeye alındı. Torlak, dinlemeye alınan telefonlarıyla bazen Numan KurtulmuÅŸ ile devlet politikası açısından önem arz eden konuÅŸmalar yaptı. Savcılık dosyasındaki bilgilere göre bir konuÅŸmada KurtulmuÅŸ, danışmanı ile Türkiye’nin Mısır politikası hakkında konuÅŸtu. Bu konuÅŸmalar da dinlendi. 

Ayrıca bazı gazeteciler, sanatçılar ve muhalefet milletvekillerinin de dinlenildiÄŸi ortaya çıktı. Åžüpheli polislere bu kiÅŸileri bir delile dayanamdan neden dinledikleri de soruldu.