Sosyal Medya

Makale

Ak PartiÂ’nin Siyasi SorumluluÄŸu

Ak Parti’nin genel baÅŸkanı ve Türkiye’nin baÅŸbakanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’nın kesin olmayan sonuçlara göre Türkiye’nin 12. CumhurbaÅŸkanı seçilmesi hem onun hem de partisinin sorumlulukları geçmiÅŸ ve mevcut duruma göre bir kat daha artırmıştır.


   Son cumhurbaÅŸkanlığı seçimleriyle Türkiye’nin en kritik ve önemli siyasi aktörü kuÅŸkusuz Recep T. ErdoÄŸan ve onu partisi AK parti oldu. 2002 yılından bu yana öncelikle yaÅŸanan ekonomik krizlerden çıkmak, toplumsal barış ve huzuru temin etmek ve militarist, devletçi ve kökleÅŸmiÅŸ Kemalist siyasal sistemi dönüÅŸürmek için Ak Parti ciddi ve hayati bir çaba ortaya koymak zorunda kaldı. Bu anlamda Ak Parti Cumhuriyet’in tüm birikmiÅŸ, sorunlaÅŸmış ve nükseden bikim ve sorunlarıyla yüzleÅŸmek durumunda kaldı. Ayrıca, bürokrasinin yeniden tanzimi  ve Alevi meselesi gibi problemli sorunlara çözüm bulmak zorunda kaldı. 2010 yılında OrtadoÄŸu’da patlak veren, tüm coÄŸrafyayı etkisi altına alan, mevcut ve ileride oluÅŸacak  yönetimleri kara kara düÅŸündüren

Arap Baharı’nı da unutmamak gerekmektedir.


  Suriye’de sonu olmayan bir çatışma, oradan kaçan ve Türkiye’ye  sığınan mülteciler, Mısır’da Ä°hvan üyelerinin tutuklanması ve  toplumsal ve siyasi temizlikleri, Irak’da IŞİD’in (Irak Åžam Ä°slam Devleti) kurulması ve bölgeye yayılması gibi birçok çetrefilli sorunun bu dönemde meydana gelmeleri ve bundan sonraki dönemde de hız kaybetmeden etkilerini sürdürerek olmaları ayrıca AK Parti’nin yüzleÅŸmesi ve net çözüm üretmesi gereken sorunlar olarak durmaktadır.


   Menderes’in sözüne atfen:‘ikdidar olduk, fakat muktedir olamadık’ durumunu Ak Parti Gezi Protestoları’nda ve 17 Aralık Operasyonları’nda bizzati yaÅŸamak zorunda kaldı. Bu iki toplumsal ve siyasi haraket iktidarda olan fakat müktedirliÄŸi sınan bir parti olan Ak Parti için bir dönüm noktasını ifade etmektedir. Bu durum karşısında kararlı ve güçlü lideri ErdoÄŸan sayesinde bu krizi aÅŸan Ak Parti bundan sonraki süreçte siyasal bir kareket olma evresine geçme ÅŸansını ayrıca yakalamıştır.


   Bu baÄŸlamda, göründüÄŸü kadarıyla Türkiye siyasetinin gerginlik ve kutuplaÅŸma olgusunu en doÄŸru ve mantıklı biçimde yöneten Ak Parti ve Lideri  dün gece halktan onay olarak yaptıklarının toplum nezlinde deÄŸerli ve sahip çıkılabilir olduÄŸunu göstermiÅŸtir. Bu rüzgarla 2015 genel seçimlerinde halkın ruhsatını alacak bir duruma yükseldiÄŸi dahi söylenebilir. Bundan dolayı, Tükiye’deki muhalefetin ErdoÄŸan anitipatisi ve karşıtlığına dönüÅŸen siyaset üretememe durumları gelecek on yılda da Ak Parti’nin elini güçlendirmekte ve Türkiye’nin siyasi rotasını belirleme ÅŸansını ona vermektedir.


  Tüm bu yaÅŸanan olumlu ve olumsuz geliÅŸmeler karşısında 2015 seçimlerinde ve sonrasında Ak Parti’nin önünde çok ciddi bir sınav durmaktadır. Ak Parti son 12 yılda yaptığı refomları ve oluÅŸturduÄŸu siyasi ve sosyal havayı saÄŸlamlaÅŸtırmak durumunda kalacaktır. HDP’nin (Halkların Demokratik Partisi) legal siyaset alanına çekilmesi ve bu minvalde siyaset yapması Türkiye için hayati bir öneme sahipken, Ak Parti’ye  Türkiye’deki tıkanmış siyasi kanalları açarak bunu konsolide etme görevi düÅŸmektedir.


  Neden Ak Parti’nin sorumluluÄŸu artmıştır? Çünkü Türkiye muhalefeti bir siyasetsizlik sarmalı içinde bulunmaktadır. Muhalefet partileri ErdoÄŸan karşıtlğı ve muhalefeti dışında herhangi bir siyaset üretmekte aciz duruma düÅŸmüÅŸlerdir. Bu durum onları edilgen, saldırÄŸan, negatif ve verimsiz kılmaktadır. Bu kendi kendini sürekli üreten siyasetsizlik sarmalı muhalefet partileri için bir tür demir kapana dünüÅŸmüÅŸtür. Bunu kırmaları da epey bir zaman alacaktır, belki de bunu hiçbir zaman gerçekleÅŸtiremeyeceklerdir.


   Bu siyasetsizlik sarmalı Ak Parti’nin seçim baÅŸarısı açısından bir garanti gibi görmektedir.  KılıçdaroÄŸlu ve Bahçeli’nin sert söylemleri karşından, R. T. ErdoÄŸan’nın daha çözüm odaklı ve krizi yönetmeye dönük siyaseti Ak Parti’ye kendi toplumsal tabanını saÄŸlamlaÅŸtırma imkanı tanımaktadır. Ayrıca, Paralele Yapı olarak tanımlanan yapının ‘dinleme ve kaset kayıtları’ üzerinden ülkenin milli güvenlik durumunu tehdit etmesi Ak Parti’nin kendisini Türkiye’nin büyümesi, istikrarı, geliÅŸmesi ve bölgesl bir aktör olmasının anahtarı olarak sunmasına fırsat tanımaktadır.


    Tüm bunlarla beraber, Ekmelledin Ä°hsanoÄŸlu’nun ‘sevgi, huzur ve barış’ ekme iddiası ve propoÄŸandası seçimlerde pasif bir söylem olamaktan öteye geçememiÅŸtir. Bu söylem özü itibariyle ErdoÄŸan’nın otokratik bir kiÅŸiliÄŸe dönüÅŸtüÄŸü tezini merkeze aldığı için toplumda pek de itibar görmemiÅŸtir.


   Tamda bu sebeblerden dolayı, Tükiye’nin 2015 genel seçimlerinden sonra yeni bir söylem ve siyaset ortamına ihtiyaç duyduÄŸu su götürmez bir geçek olarak kaşımıza çıkmaktadır. Daha kapsayıcı ve etkin olan, bir arada yaÅŸamaya davet eden ve farklılıkları kucaklayan bir söyleme ihtiyaçmız var. ErdoÄŸan’nın cumhurbaÅŸkanı seçilmesi bu dilin ve atmosferin oluÅŸturulması açısından oldukça önemlidir ve bu konuda halk gerekeni ve üstüne düÅŸeni yapmıştır. Sıra Siyaset kurumundadır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.